Zomerlust
Zomerlust
ZomerlustZomerlust 9, 3332 BX Zwijndrecht
Zomerlustinfo@restaurantzomerlust.nlZomerlust+31 78 682 21 45
Zomerlust

Zomerlust in detectiveverhaal

Ornament

door Caty Groen
Restaurant Zomerlust speelt een rol in een door mij geschreven detectiveverhaal dat als titel Blind gezicht op Dordrecht heeft. Op de cover van het boek siert dan ook het terras de voorgrond. Restauranteigenaar Carel Magermans en chef-kok Wim Hoogvliet namen onlangs een poster van de cover in ontvangst en natuurlijk het eerste exemplaar.

Al jaren eten we met regelmaat graag bij restaurant Zomerlust. Niet alleen is het eten en de bediening er perfect, we genieten ook van het uitzicht op Dordrecht en naturlijk de gastvrijheid die Carel Magermans altijd geeft.

Op een keer, na een maaltijd, raakten we met Carel in gesprek over het succes van mijn serie politieroma. De ‘Dordtse Baantjers’ zoals ze al liefkozend worden genoemd, mag zich verheugen in een groeiend aantal lezers. Mijn verzonnen Dordtse rechercheur Rick Benson is inmiddels al bij velen bekend, zelfs bij het echte bureau van politie.

Carel gaf aan hoe leuk het zou zijn als Zomerlust ook eens voorkwam in een Rick Benson-verhaal, want hij kon veel ideeen aandragen. Geen gruwelijkheden die door een rechercheteam van de politie opgelost moesten worden, maar door de jaren heen heeft hij als restauranteigenaar genoeg meegemaakt dat als decor zou kunnen dienen in een verhaal. We spraken af dat we het er nog eens uitgebreid over zouden hebben, maar zover is het niet eens gekomen. De locatie van Zomerlust was al voldoende om als decor te dienen in de politieroman Blind gezicht op Dordrecht.

Blind gezicht op Dordrecht gaat over het personage Robert Quell, een beroemd kunstenaar uit Engeland die ooit in Dordrecht heeft gewoond en gewerkt. Het Dordrechts Museum heeft een overzichtstentoonstelling gewijd aan de inmiddels blind geworden Quell. Topstuk is het laatste schilderij dat Quell vanwege zijn plotselinge gezichtsverlies nooit heeft kunnen afmaken. Als er in het museum wordt ingebroken, lijkt het juist om dit onvoltooide werk te gaan. Rechercheur Rick Benson van het Dordtse Bureau Groenmarkt komt in actie als in de museumtuin een dode man wordt aangetroffen, zittend tegen een van de kastanjebomen. Is het de inbreker?

Al in het tweede hoofdstuk verschijnt Carel in een dialoog met zijn chef-kok Wim Hoogvliet, want de beroemde kunstenaar komt met een gezelschap dineren in Zomerlust. Bovendien zitten er met regelmaat een man en een vrouw op het terras en later blijkt dat het met hen niet helemaal pluis is.

De omslagfoto is gemaakt door fotograaf Henk van Veen, de groepsfoto door Cees Schilthuizen. Blind gezicht op Dordrecht is vanaf zaterdag 10 mei te koop bij de drie vestigingen van boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht: op de Voorstraat naast V&D en in de winkelcentrums Sterrenburg en Bieshof. Het is ook te koop bij boekhandel De Salon die eerst een winkel had in Zwijndrecht, maar nu online als antiquariatische boekhandel verder gaat en ook nieuwe boeken verkoopt met een regionaal karakter. Bestellen bij De Salon kan via info@boekhandeldesalon.nl en bij elke boekhandel in Nederland. Prijs 8,95 euro. ISBN 9789081783569. www.catygroen.nl